септември 29, 2022

Earth 300, мегаяхтата с ядрен реактор и с какво е по-различна от всички останали

Яхтите отдавна са се превърнали в символ на благосъстояние. Нагледали сме се на какви ли не модели, кой от кой по-скъп и с по-невероятни екстри. Но колкото по-голяма е яхтата, толкова по-голямо е и нейното негативно влияние върху околната среда.

Една суперяхта може да произвежда и отделя в атмосферата до 7000 тона въглероден диоксид годишно. Този въпрос не е никак приятен на милиардерите, но виждаме раздвижване и в тази посока – плавателни съдове на водород например. Но нещо като Earth 300 определено не бяхме виждали досега. Мегаяхтата съчетава желанието на платежоспособните да имат свой плаващ оазис с най-новите научни изследвания, като целта е да се създаде автономен кораб с минимално влияние върху околната среда.

Засега всичко е на ниво проект, а зад него стои сингапурският предприемач Аарон Оливера. Името Earth 300 е избрано неслучайно – яхтата ще е дълга точно 300 метра, което е повече и от тази на кралското семейство на Абу Даби. Основното предназначение на плавателния съд обаче не е да развозва богати и известни по различни луксозни дестинации, а да събира научна информация. По-голямата част от плаващите на него ще са от екипажа, както и голям екип учени.

Е, предвидени са и 20 ВИП каюти за туристи. По план настаняването ще струва около милион долара на човек, а събраната сума ще отиде w подкрепа на научните изследвания, които ще се извършват на борда. За тях обаче е необходим и специален квантов компютър, какъвто все още е наличен само на експериментално ниво в Google и IBM. Той ще работи с платформа с отворен код, за да позволява на хора от целия свят да вземат участие в научния процес. На борда ще бъдат поместени и десетки лаборатории, които да анализират и търсят решението на климатични промени.