септември 29, 2022

Изборите в Германия: Социалдемократите увеличават преднината си пред ХДС/ХСС

Социалдемократическата партия на Германия (СДПГ) печели изборите за Бундестага, като получава 25.7% гласовете, според междинни данни на Централната избирателна комисия на страната.

Втора политически сила е коалицията на Християндемократическия съюз и Християнсоциалния съюз (ХДС/ХСС) с 24.1% – това е най-ниският ѝ резултат откакто тя съществува. С трети резултат е партията „Съюз 90/Зелените“, която получава 14.8%. Четвърта е Свободната демократическа партия с 11.5%, само на процент преди популистката „Алтернатива за Германия“, която е събрала 10.3%. Лявата партия не успява да премине изборната бариера.

Данните от екзитполовете показваха значително по-близки резултати. Според допитване на телевизия ZDF, социалдемократите получаваха около 26%, а ХДС/ХСС – 24%. Допитване на агенцията Infratest dimap показваше изравнени сили за СДПГ и ХДС/ХСС: приблизително по 25% за всяка от партиите. По-рано и двамата основни претенденти за канцлерския пост – социалдемократът Олаф Шолц и християндемократът Армин Лашет, заявиха готовност да съставят правителство.

Шолц смята, че неговата партия е тази, която ще получи мандат. „Сега очакваме окончателния изход от изборите, след това се захващаме за работа.“ – заяви той. Кандидатът на ХДС/ХСС Армин Лашет обяви, че ще направи всичко възможно, за да сформира правителство. „Германия сега се нуждае от коалиция на бъдещето, която да модернизира страната“, подчерта той. Според него ще се стигне до коалиция от три политически сили.