септември 30, 2022

Хартията спасила от касиране тъчскрийна на изборите

27% от българите са гласували на 4 април с машини, затова махането на хартията е изключително опасно. Глупавото решение да има и хартии, и машини, в крайна сметка се оказа правилно, защото ни спести касирането на изборите. Това заяви проф. Михаил Константинов от „Информационно обслужване“ в студиото на БНТ.

Това, което се случи във Велико Търново, показа защо в Европа няма машинно гласуване. Във Велико Търново се отмени машинното гласуване, защото с 300-400 машини имаше софтуерен проблем, който разместваше преференциите. Ако нямаше и хартиени бюлетина, изборите щяха да бъдат касирани. В Добрич също е имало проблем, но той е бил „смръчкан“, както се изрази професорът.

Според него твърдението, че гласуването с машина е толкова лесно, колкото и използването на банкомат, не е вярно. 300 000 души в България не са пипали банкомат, заяви Константинов, но отказа да уточни дали говори за пенсионери или за други групи хора: „Не искам да казвам къде и как живеят тези хора…“ Ако има само машинно гласуване, тези хора биха били лишени от правото на глас, което е неправилно, според Константинов.

Иначе „Информационно обслужване“ си е свършило работата добре, въпреки четири пъти по-голямата натовареност, работили са денонощно. „Това, което са пуснали в урните българските избиратели – това е било преброено“, категоричен беше Константинов. В България няма никакво значение коя е администрацията, която ще подготвя изборите, увери той, но допълни, че друг е въпросът според него какво се случва по места. Четирима се депутатите, представители на вота от чужбина този път – трима от ИТН и един от ДБ. През 2017 година не е имало нито един мандат, припомни шефът на „Информационно обслужване“. Според него е правилно и трябва да има гласуване в чужбина.

Феноменът да бъдеш избран депутат със 700 гласа не се получава за първи път, обясни Михаил Константинов и посочи, че това не се случва за първи път, а и т.нар. Бат Сали е бил избран с 800 гласа от Кюстендил. Тези резултатите се получават от двойно пропорционалната система, каквато е българската избирателна система, и ние сме в условията на една математическа теорема. Не могат да бъдат избегнати такива ефекти.