септември 29, 2022

Над 1 млн. души стават жертви на пушачите до себе си

Вкъщи, в офиса, в колата – всеки ден милиони хора „се превръщат“ в пушачи, без да го искат. Това са т.нар. жертви на пушачите до себе си.

По данни на СЗО цигарите убиват повече от 8 милиона души всяка година – статистика добре позната, която трябва да припомняме не само на 31 май -Световния ден без тютюнопушене. Повече от 7 милиона от тези смъртни случаи са резултат от пряка употреба на цигари, а близо 1,2 милиона са пасивните пушачи, изложени на вторичен дим. Цигареният дим съдържа над 6000 химични вещества, около 100 от които са доказано канцерогенни.

Пасивното пушене причинява множество здравословни проблеми при кърмачета и деца, включително по-чести и тежки астматични пристъпи, респираторни инфекции, ушни инфекции и синдром на внезапна детска смърт. Непушачите, които са изложени на пасивно пушене у дома или на работното си място, увеличават риска от развитие на сърдечни заболявания, инсулт и рак на белите дробове с 20 до 30% .

Никотинът е пристрастяващ, но не е основната причина за заболяванията, свързани с тютюнопушенето. Именно затова премахването на горенето и цигарения дим води до намаляване на вредата от пушенето, както за активните, така и пасивните пушачи. Благодарение на продуктите без дим милиони пушачи, които не могат да се откажат от вредния навик, могат да намалят риска за здравето си и да премахнат пасивното пушене, твърдят експерти. Такива продукти са шведският снус (тютюн за орална употреба, широкоразпространен в Швеция), никотиновите дъвки и лепенки, както и устройствата за нагряване на тютюн и електронните цигари с никотинова течност. При всички тях горенето на тютюна е елиминирано, с което се премахва и цигарения дим.