септември 30, 2022

„Гугъл“ е изправена пред съдебни рискове за 25 милиарда евро

Правна кантора ще внесе искове за 25 милиарда евро в британски и в нидерландски съд срещу американския технологичен гигант „Гугъл“ (Google) от името на свои клиенти, които се занимават с издателска дейност, информира Ройтерс. Те обвиняват в нелоялна конкуренция компанията, която е собственост на корпорацията „Алфабет“ (Alphabet).

Клиентите на правната фирма „Жерадан партнърс“, която има офиси в Брюксел и Лондон, твърдят, че „Гугъл“ им е нанесла вреди чрез своите „рекламни практики в онлайн пространството“.

Корпорацията все още не е отговорила на молбата на Ройтерс за коментар по темата.

Рекламните технологични практики на глобалната онлайн търсачка станаха обект на проверка от страна на регулаторните органи по прилагане на правилата на конкуренцията след серия от жалби от страна на издатели, отбелязва Ройтерс.

Френският антитръстов регулатор наложи глоба в размер на 220 милиона евро на технологичната компания през миналата година. Европейската комисия и регулаторните органи в Обединеното кралство разследват дали чрез рекламните си технологични практики „Гугъл“ осъществява нелоялна конкуренция спрямо своите конкуренти и спрямо рекламодатели.