септември 30, 2022

АМ „Хемус“ била строителна илюзия, няма да е готова до 2024 г.

АМ „Хемус“ през последната около година и половина се е превърнала в една строителна илюзия. Това заяви пред БНР заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков.

Според него държавата се е оказала най-големият нарушител на Закона за устройство на територията. По думи на Шишков в един момент е станало ясно, че никой не знае кога ще бъде завършена магистралата. „Създава се една илюзия как се строи, колко е важна. Тя наистина е много важна, но от нещо, което наистина би трябвало да е приоритет на държавата, се превръща в строителна илюзия“, посочи той.

Шишков недоумява защо не е планирана и отчуждена цялата магистрала, защо не е получила разрешение за строеж и да се строи на лотове, но да има процедура за това. Зам.-министърът увери, че строежът на магистралата не спрян. Той обясни, че 4-ти лот вече има решение на Министерския съвет за отчуждаване. В момента се довършват процедурите по отчуждаване, т.е. заплащане на собствениците на имоти. За 5-и лот предстои да се внесе за решение в Министерския съвет за отчуждаване.

„Оказва се, че докато ние бързаме да довършим процедурите, някой си е позволил да строи незаконно в чужди имоти и няма жалба от собствениците. Жалби е имало заради унищожени горски територии заради строителството на магистралата“, поясни Шишков. По негови думи държавното дружество „Автомагистрали“ е използвано за пощенска кутия, тъй като се води официален строител на магистралата. Според зам.-министърът изкуствено е създаден проблем, защото „Автомагистрали“ няма ресурс да строи. Тя обаче на правела договори за подизпълнители за строителство, а такива, свързани с доставка на материали и строителна техника.