юни 27, 2022

ЕК предупреждава за правни рискове при поставяне на трета доза COVID ваксина – temabg.com

Страните от Европейския съюз, които решат да поставят трета доза ваксина срещу коронавирус, може да се изправят пред повишени правни рискове, защото допълнителната доза засега не е препоръчана от Европейската агенция по лекарствата. Това е становището на Европейската комисия, съобщава „Ройтерс“.

Според ЕМА са необходими повече данни, за да може да бъде одобрено поставянето на т.нар. „бустер“ доза. Въпреки това обаче осем страни от ЕС вече решиха да препоръчат допълнителна доза, а други над 12 се готвят скоро да предприемат същия ход. ЕК обаче подчертава, че бустер дозите в момента не са включени в разрешението за пускане на пазара на ваксините срещу COVID-19 и не са били подложени на научна оценка от ЕМА поради отсъствието на достатъчно данни.

По тази причина Комисията предупреждава, че отговорността за вземане на решение за включване на подсилващите дози във ваксинационната кампания остава на държавите членки. В поцията на ЕК, че посочва и че доколкото подсилващите дози не са част от разрешението за пускане на пазара, отговорността на компаниите е променена. Това може да означава, че при неочаквани странични ефекти, които е възможно да са свързани с поставянето на трета дози, страните от ЕС ще понесат основната тежест от евентуални правни последици и искания за обезщетение.

О ЕК обаче поясняват, че отговорността на компаниите няма да изчезне напълно, ако бустер дозите се поставят без одобрението на ЕМА. Например, ако причината за даден страничен ефект след поставяне на подсилваща доза е свързана с производствени проблеми, производителят на ваксината остава отговорен за това.

Правилата на ЕС за отговорност и обезщетение се прилагат в случаите на неочаквани вредни последствия, свързани с общите характеристики на продукта или неговото производство. Всяка компания, която доставя ваксини срещу коронавирус на Съюза, е договорила различни условия, които до голяма степен остават поверителни.