септември 29, 2022

Все още не е ясно колко ще плащаме за чадър и шезлонг по морето

Плажовете са в подготовка за посрещане на летовници. По закон те трябва да са почистени и с осигурени спасители и медицински екип от 1 юни. Някои от ивиците откриват сезона по-рано – в Слънчев бряг следващата неделя, във Варна – на 24 май.

На този фон повечето концесионери не знаят каква цена на плажните принадлежности да заложат. До момента не са провеждани разговори с Министерство на туризма за отстъпки в таксите и съответно за намаление в цената на сянката, предаде БТВ. Ето и някои от прогнозните цени: Във Варна на всички плажове цената е една – 5 лв. По-скъпо ще е в Слънчев бряг, Черноморец и Приморско. Най-евтино – на Нестинарка – само 36 стотинки.

Плажовете в Слънчев бряг са почистени и подравнени. До дни започва поставянето на чадърите. Цените се очаква да бъдат както преди епидемията – 9 лв. на Северния плаж, с лев по-малко на Централния. По-евтина ще е сянката във Варна – на по-големите плажове цената на чадър и шезлонг е „закована“ на 5 лева. „Или общо комплект 2 шезлонга с един чадър 15 лв., което считам, че на фона на инфлацията и на геополитическата обстановка, на всичко, което се случва с ръста на цените на горива и хранителни стоки, 5 лв. е наистина добра цена“, заяви Андрей Василев – представител на концесионера. И на най-южният морски плаж – Силистар, цената е миналогодишната – 5 лв. и не може да се вдигне.